Potrebno:
-mering masa-4 belanceta,prstohvat soli,250g kristal šećera
-za testo-150g čokolade za kuvanje,100g prah šećera,1 vanil šećer,3 jaja,125g
putera,80g badema,400g brašna T 400 meko
-kiselkasti pekmez(od kajsija)
Izrada:
Ulupamo belanca,dodamo prstohvat soli i pomalo dodajemo šećer uz mućenje
mikserom.Kad je masa gusta da stoji na metlicama, ,možemo sa kašičicom da
stavljamo marenge na pek papir koji smo pre toga namazali masnoćom i posuli
brašnom.Zagrejemo rernu na 200 °C i pečemo na umerenoj temperaturi 160 °C
15 minuta.Merenge nisu puslice ,ne trebaju da se suše tako, nego nakon ovog
vremena vadimo ih iz rerne i ostavljamoda se ohlade.
Testo uradimo tako da jaja umutimo sa šećerom,dodamo izribanu crnu čokoladu
za kuvanje,samleveni badem,puter i brašno dodavajući postepeno.Zamesimo
testo u kuglu dodavajući brašno ako je potrebno,pa ostavimo 1 sat u frižideru.
Nakon tog vremena na brašnom posutoj dasci za mešenje razvijemo oklagijom
testo u debljini malog prsta i vadimo okruglom modlom kolačiće.Stavljamo na
pek papir i pečemo u zagrejanoj rerni na 180 °C 12-15 minuta.Kad su pečeni,
vadimo ih ,ohladimo i mažemo kiselkastim pekmezom(,kajsija,malina i sl )tankim
slojem i stavljamo na svaki kolačić marengu.Ukrasimo na kraju marenge sa
seckanim suvim voćem i prelijemo tankim slojem topljene čokolade.
Obično ovaj kolač radim kad mi ostanu belanca.Nakon pravljenja salenjaka ostala
su upravo 4 belanca i odlučila sam se za ovj kolač.
Нема коментара:
Постави коментар