Potrebno:
-1/2 kg kukuruznog brašna,1 l vode,1 kašika ulja,2 kašičice soli
-preliv:3 kašike masti(ulja),iseckane i ispržene reš slaninice,sitnih čvaraka na
masnoći uprženih,nekoliko kolutića kobasice propržene samo zbog mirisa,
2 kašike milerama ili kajmaka,sira mladog,
salata: kiseli kupus ili zelena salata
Izrada:
Treba nam dublja šerpa sa debljim dnom za kuvanje.Sipamo vodu i kad počne da
vri dodamo so , zatim brašno i brzo mešamo (drvenom varjačom za kačamak ) pa
malo smanjimo ringlu.
Kuvamo i mešamo tako dok ne vidimo da je masa postala lepo kuvana(1/2 sata).
Kad je gusta i kad je već teže mešati varjačom gotovo je.Uzimamo veću činiju
(porculansku) ili tepsiju pa kašikom savarjače skidamo u obliku kašike kačamak
i slažemo u činiju.Možemo kašiki svaki put da stavimo u čašu vode kako bi lakše
vadili kačamak u obliku kašike.Kad smo sve poslagali u činiju pravimo preliv.
Ugrejemo mast ili ulje,dodamo seckanu slaninicu,3 kašike čvaraka,nekoliko parčića
kobasice i sve to upržimo pa prelijemo(da cvrči) kašikom po svemu u činiji.Na kraju
prelijemo sa izrađenim kajmakom ili pavlakom.Stavimo još u rernu na 200°C 15
minuta da se zapeče.
Služimo toplo uz sir ,kajmak i kiseli kupus(zelenu salatu).
Poreklo recepta-starinski recept iz bakine sveske kako se pravi u Slavoniji.
Ovo jelo može biti,doručak,ručak ili večera.
Znamo da naziva za ovo jelo ima mnogo a najčešći su:palenta,žganci,
kačamak,pura,..
Нема коментара:
Постави коментар