Potrebno:
-12 većih pečenih paprika(sad iz zamrzivača),
-za fil-1 glavica crnog luka,1 kašika masti ili ulja,1/2 kg mešanog mlevenog
mesa(junetina i svinjetina),2 čena belog luka,biber,so. 2 kašike seckanog
peršunovog lista,kašičica aleve paprike,na vrh noža ljute aleve paprike,
2 šoljice za crnu kafu pirinča
-za pohovanje-2 jaja,so,brašno,hlebne mrvice i masnoća za pohovanje
-za preliv-3 jaja,1½ kisela pavlaka,1dl mleka,l dl pavlake za kuvanje,so,
biber
- 2 kašike susama za posipanje
Izrada:
Ovu musaku sam uradila sa pečenim paprikama iz zamrzivača.Potrebno ih je
otkraviti,očistiti od semenki i kože.Malo ih posoliti i ostaviti da se ocede.Nakon
toga pripremimo sve kako bi ih ispohovali.Jaja ulupamo ,dodamo malo soli,
oceđene paprike stavimo u brašno,pa u jaja,pa u hlebne mrvice i u vruću masnoću
(mast ili ulje).Brzo su gotove jer samo da porumene i ostavimo ih sa strane,dok
ne napravimo fil.
Fil:Na masnoći ispržimo sitno seckanu glavicu crnog luka.Kad je staklast dodamo
seckani beli luk i ubrzo mleveno meso.Mešamo varjačom da se još isprži meso i
luk zajedno,dodamo soli,bibera,aleve paprike.Posebno u drugoj činiji skuvamo
pirinač,ocedimo i pomešamo sa mlevenim mesom.Kad smo sve izmešali ,dodamo
seckani peršunov list.
Nakon toga pripremimo tepsiju koju malo pouljimo i slažemo četiri paprike svom
širinom da pokriju dno tepsije(veća tepsija).Na njih nanosimo pola fila,pa opet
četiri paprike i drugu polovinu fila i na kraju ostale četiri paprike.Gornje paprike
prelijemo prelivom od ulupanih jaja,pavlake,malo mleka i pavlake za kuvanje,
dodamo malo soli .Sve to prelijemo preko paprika i odozgo pospemo susamom
pa stavimo da se zapeče na 220 °C 15-20 minuta.
Služimo toplo uz salatu po izboru ali je i hladna lepa.
Pravim dosta musaka od svega ali definitivno je ovo jedna od najboljih i najukusnijih.
Poreklo recepta-iz sveske moje svekrve Vidosave
Redosled pripreme:
Pečene paprike oljuštene i oceđene
Uvaljane u brašno
pa u jaja
u hlebne mrvice
ispohovane paprike
Poređane u tepsiju red paprike ,red fila ,red paprike...
Zapečene
Нема коментара:
Постави коментар