Potrebno:
- Osnovna masa(1/2 l mleka,2 jaja,1/2 kašičice soli,kašičica šećera,na
vrh noža sode bikarbone,300g brašna,1 dl gazirane vode,malo ulja za
mazanje tiganja)
-1/3 mase od koje pravimo obične palačinke,3 kašike raženog brašna,
1 rendana šargarepa na sitno,prstohvat soli,vode po potrebi
Fil:
-za slatke razne vrste džemova i pekmeza
-za slane-100g sremskog sira,1/2 pavlake i 1/2 ribanog
svežeg krastavca
Izrada:
Od osnovne mase za palačinke koje radimo obično,odvojiti 1/3 u posebnu
činiju i dodati raženog brašna,dobro izmešati.izrendati veću šargarepu i dodati
u tu masu.Ako je gusta doliti još malo vode.Ova masa treba da je gušća od
osnovne mase za palačnke.
U vrući tiganj sipati sa manjom kutlačom tako da dobijemo tri male palačinke
kod svakog pečenja.Lako ih je okrenuti na drugu stranu i kad su pečene
stavljamo ih na poseban tanjir i urolamo u male palačinke.Nakon pečenja
ovih malih palačinki ,možemo nastaviti peći od osnovne mase obične palačinke .
Kad završimo sa pečenjem filujemo svaku palačinku sa filom od sira koji smo
izmešali sa pavlakom i rendanim krastavcem.Šargarepa im je dala posebnu boju .
A obične sa džemovima i pekmezom po izboru.
Dakle,imamo i slane i slatke.
Ove divne male slane palačinke su ukusne a lepu boju imaju upravo od šargarepe.
Poreklo recepta-iz moje sveske recepata
Levo- palačinke sa šargarepom desno-obićne
Ove sa šargarepom su mi posebno interesantne, kako zbog boje, tako i što su sigurno drugačijeg ukusa! ♥
ОдговориИзбришиDa Gago ,baš imaju poseban ukus.:)
ОдговориИзбриши