уторак, 15. март 2016.

Gusta čorba od prosa -posno


Potrebno:
2 kašike maslinovog ulja,1 glavica crnog luka,100g prosa,2 šargarepe,1/2korena
 peršuna,2-3 cvetića brokolija,2-3 cvetića karfiola,1 kašika seckanog peršunovog 
lista,so,biber,prstohvat origana

Izrada:
Najpre stavimo proso u vodu i operemo,a posle u cediljku i pustimo mlaz toplije vode
kako bi isprali gorčinu.Tako ostavimo da se ocedi i pripremamo dalje osnovu za čorbu.
Na maslinovom ulju propržimo sitno iseckan crni luk,pa dodamo 1,8 l vode i oprano i
 oćišćeno povrće.Dodamo so i biber ,poklopimo i neka se kuva dok ne omekša povrće.
Kad je skuvano povrće dodamo oceđen i ispran proso i neka se kuva koji minut.
Kuvanjem proso nabubri pa je porebno malo varjačom izmešati.
Procedimo u drugu činiju i povrće koje nam je ostalo u cediljki izradimo štapnim
mikserom i usitnimo,pa tako izjednačenu masu stavljamo po malo u činjiu u kojoj
 je tečnost od kuvanja.
Ponovo stavimo na ringlu i neka zakuva uz mešanje varjačom,pa dodamo seckani
 peršunov list i prstohvat origana.
Proso namočen u vodi
Proso ispran i oceđen
                              Kuvano povrće koje usitnimo štapnim mikserom za gustu čorbu



Ova čorba treba da se pravi upravo pre služenja ručka jer ne treba da stoji ,pošto
 će se zgusnuti više nego što treba.Ona je već sama po sebi gusta od žitarice -prosa.
Kad pravimo proso kupujemo proso za ljudsku ishranu,pošto ima i za ptice
(sa ljuskicom).Proso je dosta jeftina žitarica i pristupačna svima .
Ako nećemo da pravimo gustu čorbu ,možemo da dodamo samo isprani proso 
umesto rezanaca i pirinča.

Proso je zaboravljena žitarica,izgledom slična kukuruzu .
Proso je visoko hranjiva, bezglutenska hrana.  
Konzumacijom prosa pomažemo radu creva
Sadrži minerale poput fosfora, magnezijuma, gvožđa ,silicijuma, 
kalijuma i sl. 

Poreklo recepta-posni recepti "Zdravi recepti"

Нема коментара:

Постави коментар