Potrebno:
200g masti,200g ribane šargarepe,1 mala kašičica sode bikarbone,1 kašičica soka
od limuna,1 kašika soka od naranče,malo izribati korice od naranče,brašno 450g
meko T400,pekmez kiselkasti,prah šećer i 1 vanil šećer za posipanje
Izrada:
Šargarepu očistimo i narendamo na najsitnije Mast izradimo mikserom i dodamo
narendanu šargarepu i dalje još malo izradimo mikserom.
Dodamo limunovog i narančinog soka,malo izrendane kore naranče ,sodu bikarbonu i
brašno dodamo 2/3 ,pa mesimo rukom i na dasci za mešenje posutoj brašnom, mesim
i stalno dodajemo po malo brašna dok ne utrošimo sve što smo izmerili.
.Formiramo lepo umereno meko testo i razvijemo oklagijom oko 3mm i sečemo u pravougaonike.Stavljamo na svaki kašičicu kiselkastog pekmeza(od kajsija) i uvijemo
u rolnicu(kiflicu).Pečemo na plitkoj tepsiji obložimo pek papirom i stavljamo kiflice.
Rernu zagrejemo na 200 °C i pečemo 25 minuta na toj temperaturi.
Kad su pečene još tople pospemo prah šećerom (pomešan sa vanil šećerom) i uživamo u
lepim i zdravim kiflicama.
Poreklo recepta- starinski recept iz tetka Sekine sveske iz NS
Ove kiflice su bez jaja i šećera(samo prah šećer za pisipanje).Izuzetne su boje od
šargarepe i imaju divan ukus (šargarepa sa sokom od naranče i sok od limuna).
Osim kao prilog jelu , šargarepu nisma nikad probala u slarkišima. A otkad smo se odselili uz Srbije postala mi je sasvim uobičajen u kolačima u hlebu, Čak pravim i džem od nje, koji jako podseća na džem od pomorandže. Eto da dodamo sad i kiflice
ОдговориИзбришиOve kiflice nemaju šećera sem onog za posipanje.Slast jeod šargarepe,a kad se doda limunov i narančin sok lepo je.
ИзбришиImaju i mnogo lepu boju a i meke su.Moji jako vole ove kiflice i moj muž kaže da su mu najlepše!