петак, 12. децембар 2014.

Salenjaci ili salčići



Potrebno:
1/2kg samlevenog sala,200g brašna,3 žumanca,600g brašna,1 kašika sirćeta,2 kašike milerama,1 kašičica soli, 2 dcl mlake vode,pekmez od kajsija,300g prah šećera,1 vanil šećer

Izrada:
Salo i 200 g brašna izraditi mikserom sa debljim žicama.Kad je to umućeno ostaviti
 sa strane.U posebnoj činiji za mešenje sipati 600 g brašna,3 žumanca,1 kašiku sirćeta,2 kašike milerama,1 kašičicu soli,2 dcl mlake vode.Sve to zamesiti najpre varjačom a onda rukom.
Testo ne sme da bude tvrdo.Na dasci izraditi testo i ako je mekše dodati po malo brašna
 na dasku i mesiti. Kad je umešeno razviti ga oklagijom i uviti u rolat koji savijemo u puža i
 ostavimo da se odmara1sat.
Nakon tog vremena,razviti oklagijom testo što tanje možemo.Namažemo( izrađeno salo sa  brašnom ) i preklopimo testo kao svako masno testo koje treba da se lista.To stoji 1 sat.Tako preklopimo još 2 puta/znači ukupno tri puta/.Sve to stoji po 1sat/ukupno 3 sata/.
Na kraju razviti testo oklagijom i seći toplim nožem testo na male kvadrate.Na svaki kvadrat stavi po malu kašičicu pekmeza i preklopi.Peći u zagrejanoj rerni na 200°C 25 minuta.
Tople uvaljati u prah šećer i l vanil šećer.Staviti da se ohlade jer su hladniji lepši.

Poreklo -recept iz sveske moje svekrve Vidosave

Нема коментара:

Постави коментар