четвртак, 4. децембар 2014.

Pita od jabuka



Potrebno:450 g brašna(Tip 400 meko),150g šećera,200 g putera/margarina/,1 celo jaje ,2 žumanca,1 prašak za pecivo,1 kg jabuka(kožare kisele),1 kašika mrvica hlebnih,1 kašika griza,1kašičica cimeta,3 kašike šećera,4 kašike prah šećera,1 kesica vanil šećera

Izrada:
Najpre promešati brašno u posebnoj činiji sa praškom za pecivo.Puter iseći nožem na listiće i izmešati sa brašnom i dodati najpre celo jaje a posle još 2 žumanca i šećer.Zamesiti testo i dodavati brašno još po potrebi da se ne lepi ali ne previše.Testo ostaviti u frižider 1/2 sata.
U  većoj činiji izrendati očišćene jabuke i ostaviti ih na veliku cediljku ili đevđir da se ocede.
Pripremiti pek papir za kore.Najpre razviti donju koru na pek papiru u veličini tepsije u kojoj pečemo jer je lakše  preneti koru u tepsiju koja je  namazana  i brašnom posuta.
Jabuke koje smo ocedili od tečnosti,pospemo 1 kašičicom cimeta i šećerom i to treba izmešati.
Preko testa najpre posuti masom(1 kašika prezli i 1 kašika griza)kako se testo ne bi otpustilo zbog soka iz jabuka.Nakon toga staviti fil od jabuka ,poravnati i na to staviti drugu koru koju smo također razvili na pek papiru i lakše preneli na ovaj fil.
Odozgo probosti viljuškom na nekoliko mesta po gornjoj kori.Peći na 180°C 40 min i ne sme da potamni nego da porumeni.
Ispečen kolač posuti prah šećerom,koji je pomešan sa 1 kesicom vanil šećera.Kolač seći u kocke kad se dobro ohladi.

Нема коментара:

Постави коментар