четвртак, 4. фебруар 2016.

Ličko varivo


Potrebno:
300g pasulja,1 glavica crnog luka,1 šargarepa,1/2 korena peršuna,2 lovorova
 lista,2-3 komada(iseckana suva rebra),5 zrna bibera u zrnu,čen belog luka,400g 
kiselog kupusa,so

Izrada:
Uveče natopimo pasulj u hladnu vodu i neka stoji celu noć.Ujutro ga isperemo i nalijemo
 vodu,pa neka kuva.Prvu vodu normalno bacimo i ocedimo pasulj,pa nalijemo svežu vodu.
Dodamo očišćen crni luk iseckan na kockice,šargarepu očišćenu i prepolovljenu,očišćen
koren peršuna,lovorov list,biber u zrnu i isečena suva rebra(pre kuvanja treba ih oprati od
soli).Zato ne solimo pasulj .Pasulj kuvamo oko 2,5 sata(vidimo kad je omekšao),pa 1/2 sata
 pred kraj dodamo kiseli kupus koji smo također malo oprali od soli da nam jelo ne bude
previše slano.Pred kraj dodamo kašičicu aleve paprike i  čen belog luka iseckanog.Ipak na
 kraju probamo varivo i ako nije dovoljno slano malo dosolimo.

Ovo varivo je izuzetno jer je lako za probavu,pošto se zajedno pasulj kuva sa kiselim 
kupusom.Uz ovo ne mora biti salata, jer je već sadržana u ovom varivu.

Poreklo recepta-starinski recept iz sveske moga brata i snahe" kako se pravi varivo ". 
Seća me na Liku , kad sam išla kod  dede i tatine rodbine.




Нема коментара:

Постави коментар