Potrebno:
-800g brašna,2 jaja,kašičica soli,3 dl vode
-5 većih krompira,
-2 kašike masti ili 4 kašike ulja,1 kašičica aleve paprike
-1/2 glavice svežeg kupusa za salatu
Izrada:
Oljuštiti krompire i iseći na kocke ,posoliti vodu i staviti da se skuvaju.
Zamesiti testo od brašna,jaja soli i vode da ne bude mekano.Napraviti jufku i ostaviti
da odmara 15-tak minuta.Nakon toga ga samo malo razviti oklagijom.Neka ostane
deblje oko1 cm ,pa ga iseći nožem u trake.
Dok se testo odmaralao ,u jednu veću šerpu od 3 l staviti 2/3 vode i
posoliti , pa neka kuva.U drugu veću šerpu stavimo 2 kašike masti i samo malo propržimo kašičicu
aleve paprike(ne sme dugo da ne pocrni i dobije gorak ukus,samo toliko da oboji) pa
sklonimo sa ringle.Iseckani kuvani krompir dodamo u tu masnoću sa paprikom.(ne
mešati).To neka čeka dok valjušci budu gotovi.
Testo koje smo isekli na trake,sada kidamo i stavljamo u kipuću posoljenu vodu(valjušci)
.Oni treba da se kuvaju oko 10 minuta,ne treba da se raskuvaju.Kad su kuvani ocedimo ih
i dodamo u šerpu sa krompirom i masnoćom i tek sad sve promešamo da sa prožme
i izjednači.
Servirati uz valjuške sa krompirom
Poreklo recepta-recept iz nanine sveske starih recepata- kako se nekad pravilo uBanatu ovo jelo ,pa da se ne zaboravi
Нема коментара:
Постави коментар