Potrebno:
-125g pirinča,so,sok 1 limuna 2 kašike tahinija, 1,8 l vode,1 parče tostiranog
hleba,kašika seckanog peršunovog lista
-za tahini pastu ili namaz-100g susama,1/2 dl maslinovog ulja
Izrada:
Kuvamo pirinač u posoljenoj vodi(1/2 litre i zavisi koliko retku čorbu želimo).Pre
nego pirinač provri u posebnoj činiji razmutimo tahini sa limunovim sokom i
dodamo nekoliko kašika kuvanog pirinčanog bujona(tečnost gde se kuvao pirinač).
Kad pirinač provri,dodamo razmućeni tahini.Zajedno se kuva oko 6 minuta onda
sklonimo čorbu sa ringle. Dodamo seckani peršunov list a u svaki tanjir dodamo
malo izmrvljenog tostiranog hleba.
Tahini se pravi tako da u manju tepsiju stavimo susam i pečemo na 150°C 10-tak
minuta.Dovoljno je da susam samo porumeni,ako potamni biće gorak.Tako prope-
čeni susam izvadimo iz rerne i neka se ohladi,pa ga sameljemo(ja sam ga mlela u
mlinu za kafu).Posle samleveni susam stavimo u mali blender i dodajemo maslinovo
ulje inekoliko puta uključimo da radi blender.Kad smo dobili kremastu masu ,
sipamo tu smesu u malu teglicu ili činijicu i držimo to u frižideru.Kad nam zatreba
koristimo tu masu.Ako se odvoji ulje od kremaste paste samo promešamo.
Ova pasta se često koristi u mediteranskoj kuhinji.Ovaj sastojak je osnovni sastojak
za pravljenje alve.
Poreklo recepta-ovaj recept je original recept iz "Svetogorskog kuvara" i kulina-
rske priče o svetogorskom životu(dobila sam ovaj divan i originalan kuvar za
rođendan,toliko su dobri i zdravi recepti da ne znam šta bi pre napravila).
Нема коментара:
Постави коментар