среда, 16. децембар 2015.

Roščići od oraha


Potrebno:
-za testo-1 kesica suvog kvasca,250g brašna T 400 meko,110g putera,10g šećera
 u prahu,1 žumance, 1,2 dl mleka,prstohvat soli,limunova korica
-za fil-80g oraha,50g mlevenog keksa,30g šećera u prahu,40g meda, 0,5dl mleka,
1 vanil šećer,1 jaje za premazivanje,prah šećer za posipanje

Izrada:
Brašno izmešati sa suvim kvascem.U sredinu brašna dodati omekšani puter,šećer u
 prahu,žumance,so i malo ribane korice limuna.Mleko ugrejemo da bude toplo,
pa s njim umesimo testo(malo čvršće) i ostavimo 1/2 sata da se odmori.
Nakon tog vremena razvijemo testo oklagijom na oko 3 mm debljine i vadimo
 modlom okrugle oblike(veličine kao za išlere),koje kasnije pomoću manje oklagije
 razvijemo u ovale i kašičicom dodamo fil od oraha.
Fil:
Mlevene orahe izmešati sa vanil šećerom,mlevenim keksom,šećerom,medom i
toplim mlekom.
Nakon dodavanja fila,oblikujemo ovalno testo u roščiće i stavimo u  veliku tepsiju
obloženu pek papirom. Premažemo natučenim jajetom(četkicom) i u zagrejanu rernu
stavimo  peći na 200 °C oko 12 minuta(kad dobiju lepu zlatnu boju pečene su),
Još vruće posuti prah šećerom.

Poreklo recepta-iz stare knjižice Podravkinih recepata
(Ove roščiće uvek pravim duplu meru ,jer ova mera nikad dosta)










Нема коментара:

Постави коментар