Potrebno:
4 paradajza,300g spanaća,2 čena belog luka ,1 manja glavica crnog luka,
1 kašika maslinovog ulja,1 veći krompir,so,biber,začina(bosiljak,majoran,
peršunov list,kašičica šećera,)1 kašika putera,seckani mladi luk za ukras
Izrada:
Operemo paradajz i odesečemo gornji deo kao poklopac.
Ostavimote poklopce sa strane,a izdubimo svaki paradajz i tu sredinu
stavimo u manju činiju sa kašikom putera da se malo prokuva i prodinsta.
Začinimo sa soli,biberom i nabrojanim začinima i dodamo kašičicu
šećera,pa ostavimo to da se hladi.
Oprani spanać,iseckamo i na mslinovom ulju izdinstamo crni luk sečen
sitno na kockice i beli luk.Dodamo prokuvan krompir isečen na kockice i
sve zajedno malo prodinstamo,pa dodamo spanać,posolimo i sipamo bibera
pa dinstamo oko pet minuta.
Kad se malo prohladilo punimo svaki paradajz masom sa spanaćem,a onda
odozgo prelijemo izdinstanu sredinu paradajza i prekrijemo poklopcima.
Ukrasimo sa seckanim mladim lukom(perjem),Stavimo u dublju činiju za
pečenje( sipamo kašiku ulja) i malo zapečemo u rerni da samo paradajz
smekša na 200°C 10-tak minuta.
Služimo toplo kao glavno jelo ili ohlađeno uz neko meso(riba,piletina i sl.)a
količina paradajza zavisi za koliko osoba spremamo,pa prema tome i masa za
punjenje se menja.
Poreklo recepta:još jedan divan recept iz NS iz tetka Sekine sveske
Izdubljen paradajz
Paradajz napunjen smesom spanać-krompir
Pradajz preliven izdinstanom sredinom od paradajza
Zapečen u rerni...
Нема коментара:
Постави коментар