Potrebno:
-za kore:280g brašna,120g šećera,70g masti ili 100g margarina,na vrh
noža praška za pecivo,1 jaje,2-3 kašike milerama,
-za fil:1/2 l mleka,3 kašike brašna,200g šećera u prahu,1 vanil šećer,
200g putera
-za posipanje-prah šećer ili glazura od čokolade
Izrada:
Umutimo mast sa šećerom,dodamo jaje ,mileram i brašno sa praškom za pecivo
pa zamesimo testo.Podelimo na tri dela i razvaljamo oklagijom u veličini dna
ali obrnute tepsije.Pečemo na umerenoj vatri 180 °C 10-tak minuta.Kore moraju
biti bele,ne smeju da potamne.
Fil:Od pola litre mleka uzmemo u šolju malo mleka i umutimo brašno.
Ostalo mleko kuvamo sa šećerom ,dodamo vanil šećer pa u to dodati umućeno
brašno sa mlekom.Mešati nekoliko minuta.Skinuti sa ringle ali i dalje mešati
dok se ne ohladi.Kad se masa ohladila dodamo umućen puter i filujemo kore.
Gornju koru ne mažemo.Ostavimo do sutradan na hladnom..Posipamo prah
šećerom ili glazurom od čokolade.Režemo na kocke pre služenja.
Ova divna bela pita odiše mekoćom i mirisom.
Poreklo recepta:starinski recept iz sveske moje snahe Mare iz Erdevika
Нема коментара:
Постави коментар