Potrebno:
-1/2 kg šampinjona,1/2 kg tankih kora,3 čena belog luka,3 kašike ulja,so,biber
-za preliv:2 pavlake,1 dl mleka,1 dl kisele vode ,3 jaja,so,biber,kašika
seckanog peršunovog lista,na vrh noža sode bikarbone,
-za posipanje-kašika semenki susama,kašika semenki suncokreta
Izrada:
Šampinjone operemo i izrežemo na sitnije,pa na ulju ih malo izdinstamo.
Dodamo iseckan beli luk, posolimo i dodamo malo bibera.Kad je ukuvala
voda iz šampinjona ,ipak ih još malo ocedimo i pustimo da se ohlade.
U posebnoj činiji ulupamo jaja,dodamo pavlaku,mleka, kiselu vodu na vrh noža
sode bikarbone, soli i mlevenog bibera.
U šampinjone još dodamo seckani peršunov list.
Uzimamo po dve kore.Prvu koru malo premažemo uljem pa stavimo drugu koru
i uzimamo fil(ja sam imala 16 kora,znači 8 jastuka punjenih šampinjonima).Fil
koji također podelimo na 8 delova.Fil stavimo na 8cm od početka kore uz duž
kore i preklopimo jednom,pa savijamo do kraja obe kore tu širinu od 8 cm kako
smo počeli.Na kraju preklopimo krajeve kora prema sredini i još jednom
preklopimo da krajevi budu unutra,tj.da dobijemo lepo filovan jastuk sa
šampinjonima.Tako uradimo sa svim korama i poslažemo u veću tepsiju,koju
smo namazali uljem.Preko jastuka sa šampinjonima prelijemo masu koju smo
pripremili za preliv.A na kraju pospemo sve sa semenkama susama i sucokreta.
Pečemo na 180°C 45 minuta,pred kraj pojačamo ili uključimo ventilator da
porumeni.
Poreklo recepta-recept iz sveske tetka Seke iz NS
Нема коментара:
Постави коментар