Potrebno:
1kg šargarepe,1 kg šećera , 2 dl vode ,1 kašičica limuntusa,1 šipka
vanilije ili malo ekstrakta od pomorandže
Izrada:
Treba odabrati šargarepu izrazito narandžaste boje.Očistiti i oprati
i iseći šargarepu na kolutove oko1- 1,5 cm debljine.Stavimo je u šerpu ,
nalijemo vodu hladnu da ogrezne i kuvamo dok šargarepa ne omekša.
Ne treba da se prekuva.Ocedimo je od te vode u kojoj se kuvala i stavimo
u hladnu vodu.Kad se skroz ohladila,ocedimo dobro šargarepu od ove
vode u kojoj se hladila.
U drugoj šerpi u kojoj ćemo kuvati,pripremimo 800g šećera i 2 dl vode,
pa kad zavri i kad se šećer otopi stavimo oceđenu šargarepu.Kuvamo
samo pet minuta i sklonimo sa ringle,pa ostavimo poklopljeno na hladno
mesto 5 do 6 časova.Nakon tog vremena uzimamo šerpu sa ohlađenom
šargarepom,stavljamo na ringlu i dodajemo još šećera oko 200g koje
nam je ostalo.Kuvamo sve dok šargarepa ne dobije prozračan izgled,a
sirup potrebnu gustinu(ja sam kuvala još 20 minuta).Kad je gusto
dodamo kašičicu limuntusa i šipku vanilije.Ovo se kuva još samo pet
minuta i sklanjamo sa ringle,pokrivamo čistom nakvašenom kuhinjskom
krpom.Ostavimo do sutradan i sipamo u čiste teglice koje smo pripremili
dan pre.Zatvaramo zatvaračima koje uronimou alkohol i dobro zatvorimo
svaku teglicu.
Slatko ima divnu narandžastu boju i osim što možemo služiti kao svako
slatko,njime se mogu veoma efektno ukrasiti i dekorisati razni kolači i torte.
Ovo slatko možete praviti tokom cele godine jer šargarepe ima stalno sa
pristupačnom cenom i čim ga potrošite napravite novo.
Poreklo recepta-starinski recept iz mamine sveske
Нема коментара:
Постави коментар