субота, 7. мај 2016.

Lulu torta


Potrebno:
Kora:
10 jaja.200g šećera,200g mlevenih oraha,10 kocki šećera,3 rebra čokolade,
6 kašika jake crne kafe
Fil:
6 jaja,14 kašika prah šećera,10 kocki šećera,3 rebra čokolade,6 kašika jake
 crne kafe, 250g putera,
-za ukrašavanje-2 rebra čokolade i 100g mlečne čokolade,kašika ukrasanih kuglica

Izrada:
10 kockica šećera i 3 rebra čokolade skuvamo u crnoj kafi koju smo skuvali pre.
To se ne kuva dugo,kad počne da se zgušnjava,ostavimo sa strane da se prohladi.
Unutimo 10 žumanaca sa šećerom,pa dodamo samlevene orahe i prethodno
skuvanu i ohlađenu čokoladu sa šećerom u kafi. Kad smo to dobro umutili dodamo
čvrsto ulupan sneg od belanaca,a to sve polako izmešamo sa varjačom i sipamo
u podmazan pleh i brašnom posut.Na dno stavljamo pek papir(sa strane ne).Rernu
zagrejemo na180°C i pečemo 20 minuta ,a posle smanjimo na 170°C i pečemo još 
30 minuta.Na kraju probati čačkalicom da li je pečeno.Znači peče se duže ali
 laganije,pošto torta treba da je saftanaa ne prepečena kad je budemo rezali.
Ispečenu koru ostavimo da se ohladi pa ohlađenupresečemo oštrim rebrastim 
nožem dva puta ,kako bi dobili 3 kore za filovanje.
Fil:10 kocki šećera i 3 rebra čokolade skuvamo u crnoj kafi i kad počne da se 
zgušnjava ostavimo sa strane da se prohladi.
U činiju u kojoj kuvamo fil na pari stavimo 6 celih jaja,koja malo umutimo
 sa prah šećerom.U to dodamo prohlađenu čokoladu sa kafom i varjačom kuvamo
 na pari.Kad smo skuvali i kad je masa postala gusta ,ostavimo da se dobro ohladi.
U ohlađeno dodamo umućen puter i sve zajedno dobro izmešamo kako bi masa 
bila glatka za filovanje.
Filujemo tortu  i samo malo ostavimo da premažemo tanko okolo celu tortu.
Možemo je ukrasiti na razne načine,a ja sam ukrašavala sa čokoladom za kuvanje
 i mlečnom malo prošarala.

Ovu tortu sam pravila za slavu Sv.Đorđe mom bratu i snahi i idealna je
 za slavlja,pošto  je izdašna i aroma kafe je čini posebnom.

Poreklo recepta- starinski recept iz baba Smiljine sveske 












Нема коментара:

Постави коментар