Potrebno:
4 belanca,1 prstohvat soli, 1/2 l malina,150g prah šećera,1/2 soka od limuna,
kašika mlevenog pečenog lešnika,par listića nane
Izrada:
Očistiti i oprati pod mlazom vode maline i ocediti.Ja sam pravila od malina iz
zamrzivača,samo sam ih malo odledila.
Belanca sipamo u činiju u kojoj ćemo praviti šaum(penu) .Dodamo prstohvat soli i
mutimo mikserom.Kasnije dodajemo postepeno prah šećer i to dobro umutimo.
Kad je umućeno dodamo maline i mutimo sve zajedno.Na kraju dodamo i sok od 1/2
limuna.Kad smo sve umutili vidimo da je šaum lep gust i da su se maline mućenjem
stopile sa penom.
Sipamo u velike čaše ili dublje činijice,posipamo mlevenim lešnicima i ukrašavamo
listovima nane ili matičnjaka.Stavljamo u frižider na hladno.
Ovaj šaum je osvežavajući.Može da se uradi sa različitim voćem:jagodama,
kajsijama,šumskim jagodama i dr.Nikad nije previše hladan pa ga uvek možemo
dati deci.
Poreklo recepta:stari recept iz mamine sveske
Нема коментара:
Постави коментар