Potrebno:
-za testo:400g brašna meko T 400,120g šećera,100g putera,1 jaje,1 žumance,
(1 kašika kakaoa)
-za fil:800g izrendane bundeve,160g žutog šećera,80g putera,120g mlevenih oraha,
100g suvog grožđa,5 kašika kiselkastog pekmeza(od kajsija),1 kašičica cimeta
-prah šećer za posipanje pomešan sa 1 kesicom vanil šećera
Izrada:
Testo treba zamesiti najpre ,pošto ga ostavljamo u frižider da odstoji 1 sat.
Mikserom umutimo puter i šećer,dodamo jaje i žumance,pa onda pomalo brašno.Rukom
kasnije umesimo testo i podelimo na pola.U jednu polovinu dodamo kakao i umesimo ga
dobro u testo.Ostavimo da odmara u frižideru.
Fil-izrendanu bundevu stavimo u veću šerpu i dinstamo na laganoj temeperaturi uz mešanje varjačom..Dodamo puter i smeđi šećer i dalje mešamo sve dok ne ispari sok bundeve i da masa
bude lepa tj.bundeva izdinstana.U tu masu dodamo pred kraj mlevene orahe,suvo grožđe koje
smo malo popsrkali sa likerom(višnjevača) i dodamo još kašičicu cimeta.Kad smo to izdinstali
na samom kraju u vruće dodamo kiselkast pekmez i dobro izmešamo pa ostavimo da se hladi.
Iz frižidera uzimamo testo -belo(jedan manji deo otkinemo za ukrase )pa stavimo sa strane.
Na pek papiru testo razvijemo tanko u veličini tepsije(manja tepsija)i stavljamo u namazanu i
brašnom posutu tepsiju.Isto to uradimo i sa crnim testom((jedan manji deo otkinemo za ukrase )
pa stavimo sa strane.
Razvijemo crno testo tanko u veličini tepsije i stavimo na belo testo.Nakon toga stavljamo
ohlađeni fil od bundeve.
Na fil se mogu stavljati trake,rendano testo ili kao što sam ja uradila ,od razvijenog manjeg
dela testa i belog i crnog vadila krugove različitih veličina i slagala po filu.
Pečemo u zagrejanoj rerni na 200 °C 20minuta a nakon toga smanjimo na 170 °C još 20minuta.
Poreklo recepta-iz mamine sveske/miris i ukus kolača je fantastičan/
Нема коментара:
Постави коментар