петак, 2. октобар 2015.

Gibanica sa skorupom



Potrebno : oko 800g brašna meko, kockica kvasca,kašičica šećera,kašičica  soli, 2,5 dcl mleka,isto toliko vode,1 kašika masti
Fil:700g skorupa( kajmaka) i 2 jaja izraditi
1žumance za premazivanje.

Izrada:
Potrebno je u mlakom mleku usitniti kvasac ,dodati šećera i neka raste.U činiju u kojoj mesimo treba sipati vode 2,5 dcl i dodati od brašna 200g i varjačom dobro izraditi,pa u to dodati nadošli kvasac.
Pomalo dodavati brašno i  i umesiti meko testo . Kad se više ne lepi za ruke ostaviti u činiji da nadođe testo(da se udvostruči)i odozgo staviti 1 kašiku masti.

Kad je testo naraslo istresemo  na brašnom posutu dasku za mešenje i još malo mesimo. 

Napravimo 2 jednake jufke i ostavimo ih da se odmaraju.

Kad su narasle,jufke razvijemo i namažemo filom,pa savijamo u rudu(rolat) i stavljamo u namašćenu tepsiju.

Nakon 15 minuta,namažemo gibanicu sa razmućenim žumancem.Stavljamo u zagrejanu rernu na 200 °C da se peče 20 min, a nakon toga smanjimo na 180 °C 25 min.

Kad se ohladi onda sečemo gibanicu i uživamo u mirisu i ukusu.




Poreklo recepta-Recept je stari autohtoni recept iz severnog Banata-Melenci odakle je poreklom moja svekrva,a po tom receptu je pravila i njena majka i baba,kao i druge žene u tom kraju.Posebnost je u spoju kiselog testa i kajmaka ili skorupa kako se kaže u Banatu .

Нема коментара:

Постави коментар