четвртак, 1. октобар 2015.

Pinđur


Potrebno:10kg paprike ,2,5 kg paradajza,5-6 ljutih papričica,50g šećera,1 kašika
 soli,1 kašika esencije,3 dcl ulja,veza peršunovog lista
Izrada:

Papriku ispeći(najbolje na smedervcu).

Kad su pečene ostaviti ih u velikom loncu ili šerpi da se potpare.Nakon par sati ih čistiti od drškica,semenki i ljuštiti kožu.Kad se uradi taj posao ,cepkamo papriku rukama(ne seći nožem)i ostaviti da se ocedi.

Paradajz koji smo ispekli u rerni u tepsiji,također očistimo i stavimo da se ocedi .
Kad se ocedi(ja ostavim preko noći) i ujutro kuvam pinđur.
U veliku šerpu sipam 3 dcl ulja ,ugrejati do vrenja,dodati paradajz,mešati većom varjačom dok se ne zgusne,pa onda dodati papriku i mešati varjačom.Na početku treba polako sa varjačom samo prevrtati masu jer još nije kuvana .Malo smanjiti temperaturu ringle i dodati 50g šećera,soli po ukusu,1 kašiku esencije i mešati oko 1,5 sat.Pred kraj  kad je pinđur gotov dodati ljute papričice(očišćene od peteljki i kožice) i iseckanu vezu peršunovog lista.
Kad je gotovo sipamo u vruće tegle (bile u rerni na 150 °C) i stavljamo u rernu koju smo isključili i tako stoje dok se ne ohlade(sutradan ili prekosutra).Ohlađene tegle zatvaramo poklopcima(zatvaračima)uronjenim u alkohol i odozgo u svaku teglu sipamo malu kašičicu alkohola ,pre nego zatvorimo.
Poreklo recepta-stari  Kosin recept od koleginice Mire-pravim već godinama ovakav pinđur ,predivan je.



Нема коментара:

Постави коментар