Potrebno:
-za 4 kore:12 belanaca,12 kašika šećera,16 kašika samlevenog pečenog lešnika,4 kašike brašna
-za fil:12 žumanaca,180g šećera,2 pudinga od vanile,1 vanil šećer,4 kašike brašna,8 dcl mleka,
1 čokolada tamna od 200g sa mlevenim ili seckanim lešnicima Milka,1 bela čokolada od 100g Milka,1 puter 250g ,50g prah šećera,2 slatke pavlake od 2,5 dcl,50g lešnika za ukrašavanje i rebro crne čokolade
Izrada:
Pečemo svaku koru zasebno.Ulupamo mikserom 3 belanca,dodavajući postepeno šećer 3 kašike,a onda dodamo mleveni lešnik 4 kašike i kašiku brašna,mešajući varjačom.Sipamo na pek papir(ja odmah isečem 4 kom prema veličini dna kalupa za torte).Peći u zagrejanoj rerni na 180°C 20 minuta.Kad su sve kore ispečene ostavimo da se ohlade i posle lagano skinemo pek papir.
Fil pravimo tako što žumanca ulupamo sa šećerom ,a posebno umutimo kašikom puding sa malo mleka i pomešamo sve to sa ulupanim žumancima.Stavimo mleko na ringlu i pre nego počne kuvati sipamo smesu mešajući da se ne bi napravile grudvice.Smanjimo temperaturu ringle.Kad je postalo gusto skinemo sa ringle i dalje mešamo varjačom .Podelimo masu na 2 polovine i u I polovinu dok je topla isitnimo čokoladu sa lešenicima i umutimo dok se ne rastopi,sve to varjačom.U II polovinu umutimo belu čokoladu.Posebno umutimo puter sa prah šećerom i kad se filovi ohlade pomešamo 1/2 putera u I kremu i 1/2 putera u II kremu.
U posebnoj činiji ulupamo dobro slatku pavlaku.
Nakon toga filujemo tortu ovim redom:kora,tamni fil,svetli fil,pavlaka,kora,tamni fil,svetli fil,pavlaka i tako redom.Gornju koru prekrijemo tamnim filom u tankom sloju i izrendamo crne čokolade i ukrasimo pečenim lešnicima a okolo ukrasimo slatkom pavlakom.Ostavimo tortu da se hladi i tek sutradan sečemo.
Poreklo recepta-Burdini recepti -ova torta je izuzetno blaga i lepa
Нема коментара:
Постави коментар