среда, 23. септембар 2015.

Cvekla



Potrebno:5 kg cvekle,2 kašike soli,1/2 l alkoholnog sirćeta,300g šećera ,6 dcl vode ,na vrh kašičice konzervansa,3 listića lovora,10-tak zrna bibera
Izrada:
Cveklu operemo i stavimo u lonac da se kuva. Ako je krupnija cvekla potrebno je kuvati 45 minuta,a ako je sitnija 1/2 sata.U tu vodu staviti lovorov list.Probati viljuškom da li je kuvana(ne treba prekuvati)da ne bude mekana jer ipak je spremamo za zimu.Tako kuvanu cveklu ostavimo u loncu u vodi do sutradan ujutro.Kad se ohladila počnemo da je čistimo i ljuštimo nožem.Kad smo očistili cveklu isečemo je na kolutove.
Nakon toga pravimo preliv za cveklu koji se ne kuva..U posebnu činiju stavljamo  sirće i  sipamo vodu,dodajemo so i šećer,malo konzervansa i  biber.Sve to mešamo varjačom kako bi se sve istopilo.Tom masom prelivamo cveklu i ostavljamo je još 24 sata.Ponekad promešamo varjačom da se jednako ukiseli..Sutradan u čiste tegle slažemo cveklu i kad smo poslagali,stavili plastične kolutove za pritiskanje,možemo zaliti  prelivom.Malo sačekamo da se cvekla slegne i onda zatvaramo čistim poklopcima(zatvaračima).
Poreklo recepta-recept od moje snahe Mare iz Erdevika(ovakav  recept za cveklu mi je najbolji i spremam ga godinama)



Нема коментара:

Постави коментар