Potrebno:
-za testo-150g margarina,4 žumanca,110g šećera.250g brašna T 400 meko,na vrh noža praška za pecivo,naremdane korice limuna
-za šnel-4 belanca,150g šećera,1 grozd belog grožđa
- 5 kašika kiselkastog pekmeza(od kajsija)za premazivanje
Izrada:
Umutiti margarin,s žumancima i šećerom,dodati brašno sa malo praška za pecivo,narendane korice limuna i dobro umeseti testo,pa razviti oklagijom u veličini tepsije u kojoj ćemo peći(tepsija srednje veličine).Pre toga tepsiju namažemo masnoćom i pospemo brašnom.Kolač pečemo u zagrejanoj rerni na 200 °C,pa smanjimo i pečemo na 180 °C i pečemo testo napola (oko 12 minuta,jer nakon toga vadimo kolač iz rerne mažemo pekmezom od kajsija i čvrstim ulupanim šnelom.Na taj čvrsti šnel kad smo namazali kolač,lepo rasporedimo bobe belog grožđa i stavimo ponovo da se dopeče još 15 minuta,pred kraj smanjimo na 150 °C da se suši taj šnel.Kad je kolač tj.šnel dobio malo žućkasto rumenu boju ,gotov je.Vadimo kolač iz rerne i malo prohlađen pospemo prah šećerom.Kolač treba da se dobro ohladi pa da sečemo na kocke.
Poreklo recepta- starinski kolač iz mamine sveske(ovaj kolač uvek me podseća na detinjstvo
jer ga je moja majka pravila čim dozri belo grožđe)
Нема коментара:
Постави коментар