Potrebno:6 kg stenlijki,600g šećera
Izrada:
Opranim šljivama , odstranimo peteljke i koštice.Stavimo u dublju šerpu i malo izgnječimo rukama i pospemo šećerom pa izmešamo.
Nakon toga u šerpu u kojoj kuvamo dodamo masu i uz mešanje varjačom kuvamo na srednjoj
temperaturi.Kad je džem dobio željenu gustinu gotov je.Sipamo ga dok je vreo u zagrejane tegle(u rerni na 150 °C) i ponovo stavljamo u rernu,isključimo i ostaju do sutradanTreba da se uhvati korica odozgo .Sutradan malom kašičicom prelijemo alkohol po džemu pa zatvaramo tegle poklopcima(zatvaračima ) koje smo pokvasili u alkoholu.Odlažemo na tamno i hladnije mesto.
Ove godine je šljiva izuzetno slatka i zato sam stavljala samo 100g šećera po kilogramu šljiva.
Poreklo recepta- starinski recept iz mamine sveske
Prelepo!
ОдговориИзбришиisto tako sam pravila sam sam serpu stavila u rernu i pekla ,mogu vam reci da je puno lakse, nema prskanja, nema mjesanja ,samo par puta .
ОдговориИзбришиPa eto ima lakši način a ja pravim na onaj starinski.Lep je i na jedan i na drugi način.
Избриши