недеља, 7. јун 2015.

Medena pita


Potrebno:
-za kore-450g brašna T 400 meko,1 celo jaje,30g masti ili 50g margarina,2 kašike meda,100g šećera(na vrh noža sode bikarbone i na vrh noža praška za pecivo,3 kašike vrućeg mleka
-za fil-½ l mleka,4 kašike griza,250g prah šećera ,250g putera,smeđi šećer za posipanje
Izrada:
Kore:izraditi mast i šećer,dodati jaje,med,sodu bikarbonu i prašak za pecivo,pa u mleko zakuvati i neka provri,mešati dok ne postane malo braonkaste boje,Skinuti sa ringle i zamesiti sa brašnom uz postepeno dodavanje brašna.Podeliti na 4 dela (malo kad se prohladi)razviti sa oklagijom na pek papiru u veličini obrnute tepsije  i peći  u zagrejanoj rerni na 200°C 10 minuta.Tako svaku koru razviti i peći.
Fil-od ½ l mleka uzeti 3 kašike mleka i dodati griz pa ga dobro izmešati da nema grudvica.Ostalo mleko staviti da se kuva i dodati griz (pomešan sa mlekom) da se skuva.Čim se malo zgusnuo ,gotov je i treba ga ostaviti da se ohladi.Posebno umutiti puter i prah šećer,pa to dodati u ohlađen griz.
Filovati 3 kore,a gornju ne.Kad smo utrošili fil polako samo rukama pritisnuti gornju koru,da  se lepo kore slepe.Staviti na hladno.Ovu pitu je najbolje napraviti 2 dana ranije pre,jer kad fil omekša kore ,najlepša je.Gore posuti smeđim šećerom(samleti u prah) da bude u boji medenih kora.
Kad je hladnije vreme može da se prelije i čokoladnom glazurom.Seći po želji u duguljaste ili kockaste oblike.
Poreklo recepta-starinski recept iz mamine sveske


Нема коментара:

Постави коментар