петак, 19. јун 2015.

Karamel pita


Potrebno:
za kore-300g brašna T 400 meko,100g putera,100g šećera,1 jaje,1 kašika mleka,1/2 praška za pecivo
za fil:100g šećera(za karamel),50g brašna,150g šećera,100g putera,1/2 l mleka
za glazuru-70g čokolade za kuvanje,1 kašičica ulja
Izrada:
Zamesimo testo od brašna, putera,šećera,jednog jajeta,malo mleka i praška za pecivo.Kad je dobro umešeno razdelimo na 4 dela i ostravimo 1/2 sata u frižider.Svaki deo razvaljamo na pek papiru i pečemo na obrnutoj  manjoj tepsiji.Pečemo u zagrejanoj rerni na 180°C 10 min svaku koru(vodimo računa da ne  potamni).
Fil:Brašno i šećer pomešamo sa malo mleka i zakuvamo u ostalo mleko.Kad se zgusnulo sklonimo sa ringle i u drugoj šerpi istopimo  šećer (u karamel),pa u to dodamo onaj skuvani fil s mlekom.Kad se zgusnulo sklanjamo sa ringle i stavimo da se malo ohladi.Dok je još mlako dodamo puter i dobro izmešamo.Nakon toga filujemo kore,samo gornja kora ostaje čista.Kad smo nafilovali i utrošili sav fil,blago pritisnemo rukama po gornjoj kori.Ostavimo da se hladi.Kad se ohladila ,pravimo glazuru od čokolade,tako što ćemo na pari istopiti čokoladu i dodati kašičicu ulja,mešati i preliti gornju koru,služeći se tupim nožem da razmažemo čokoladu dok je još topla.Pitu ostavimo da se hladi  u frižideru ,pa pre služenja sečemo na kocke ili štangle.
Poreklo recepta-starinski recept iz mamine sveske

Нема коментара:

Постави коментар