Potrebno:
1/2 kg šampinjona,1 kašika ulja,5 krompira,300g mešanog mlevenog mesa
(svinjsko i juneće).1 kašika ulja,1 glavica crnog luka 1 čen belog luka,so,biber,
1 kašika seckanog pešunovog lista,1 jaje,2 žumanca,1 kašika mleka
ili pavlake,1 kašičica aleve paprike,1 kašika ulja,1 tikvica,1 paprika
Izrada:
Krompire ogulimo,operemo,posolimo vodu i stavimo da se skuvaju ali ne da se
prekuvaju.Moraju ostati čitavi,kako bi mogli lepo da režemo koluove za musaku.
Šampinjone operemo i isečemo na 4-5 listića ne pretanko.Izdinstamo ih na kratko
na ulju i dodamo iseckan čen belog luka,posolimo i dodamo bibera.Kad ukuva
voda sklonimo sa ringle i dodamo seckani peršunov list.
Na ulju izdinstamo sitno seckani crni luk i dodamo mešano mleveno meso,mešajući
varjačom i njega prodinstamo i kad je gotovo sipamo jedno jaje i kašiku pavlake i 1
malu kašičicu aleve paprike,so,biber ;pa kad promešamo na vatri gotovo je.U manjem
tiganju ispečemo oguljenu i isečenu na kolutove tikvicu i papriku isečenu na štapiće.
Tepsiju srednje veličine namažemo uljem i slažemo polovinu izdinstanih šampinjona,
na to slažemo isečen na kolutove kuvani krompir,koji malo posolimo.Na to slažemo
ispečenu tikvicu i papriku,sledeći sloj je mleveno meso.A gornji sloj su šampinjoni.
Stavimo da se peče 1/2 sata na 200°C.Pred kraj ulupamo 2 žumanca sa malo
mleka ili pavlake i prelijemo preko musake, pa samo još 3-5 minuta zapečemo.
Kad je pečena vadimo iz rerne i treba da se malo ohladi pre služenja.Služimo
uz sezonsku salatu.
Poreklo recepta-ukusan recept za musaku,iz sveske moje svekrve Vidosave
vrlo zanimljivo! pravim prvom prilikom, imam jednu obožavateljku musaka kojoj će se ovo veoma svideti...
ОдговориИзбришиSigurno će joj se svideti jer je jako ukusna.:)
ИзбришиI meni se dopada recept, samo ću šampinjone zameniti bukovačom jer su mi pristigle mnoge...Hvala
ОдговориИзбришиBaš mi je darago da ti se sviđa a mogu se zbilja zameniti
Избришиi drugim vrstama gljiva. :)