Potrebno:
300g šampinjona,2 čena belog luka,1 kašika ulja,kašika seckanog peršunovog
lista,140g brašna od heljde,160g belog brašna,na vreh noža sode bikarbone,
so,biber,3 jaja,1 kisela pavlaka,1 dl mleka,,1 dl kisele vode,2 zrela sečena
paradajza,10-tak zelenih maslina sa paprikom,2 kašike semenki suncokreta
(krupnije)
Izrada:
Šampinjone je potrebno izdinstati na malo ulja,dodati sitno seckani beli luk i
kad voda ispari,dodati so i biber,peršunov list, pa ostaviti da se ohladi.
U posebnoj činiji umutiti jaja,pavlaku pa dodati izmešano brašno sa sodom
bikarbonom.Da bi masa bila ređa, dodati mleko i kiselu vodu.Kad smo sve
dobro izmešali sipamo u nauljenu tepsiju.Stavljamo u rernu i pečemo na
200 °C 10 minuta,pa izvadimo iz rerne jer se uhvatila pokorica i stavljamo nasečen
paradajz na kolutove,seckane masline na kolutiće i posipamo sa semenkama
suncokreta.Pečemo dalje na 180 °C 1/2 sata i na kraju stavimo jače da se zapeče.
Kad izvadimo pitu,potrebno je da se malo ohladi jer bolje možemo seći.
Sečemo na trouglove.
Ova pita je zahvalna , možemo je služiti i toplu i hladnu,jer je jednako dobra,a tu
specifičnost joj upravo daje heljda.
Poreklo recepta-iz tetka Sekine sveske
Нема коментара:
Постави коментар