петак, 22. јул 2016.

Biskvit kore sa makom


Potrebno;
-I kora: 3 belanca ,prstohvat soli,3 kašike šećera,1 kašika brašna,na vrh noža
 praška za pecivo,2 kašike mlevenog   maka
-II kora:3 belanca,prstohvat soli,3 kašike šećera,na vrh noža praška za pecivo,
1 kašika brašna
-I fil:6 žumanaca,120g prah šećera,40 g putera
-II fil:300g mlevenog maka, 150ml mleka,150g šećera,1 vanil šećer,1 kašiku
limunovog soka ili od naranče
-preliv od čokolade:150g čokolade.2 kašike ulja
-za ukrašavanje-malo šlaga,bobice od ribizle ili maline

Izrada:
Ulupamo belanca,dodamo so i šećer i kad je dobro ulupano polako pomešamo
sa brašnom,praškom za pecivo i makom.Masu sipamo u tepsiju(20 x 32cm),
namazanu i obloženu pek papirom.Pečemo u zagrejanoj rerni na 190 °C 15 min.
Kad je pečena , izvadimo koru sa pek papirom i ostavimo da se ohladi.
Postavljamonovi pek papir i pravimo biskvit za drugu koru.Ulupamo belanca,
prstohvat soli,dodamošećer i brašno u dobro ulupano i pažljivo promešamo, pa
 sipamo u tepsiju i pečemo isto na 190 °C 15 minuta.Kad je pečeno izvadimo
 iz tepsije i neka se ohladi.
Kasnije skidamo oba biskvita sa pek papira.
Fil:
I fil:Na pari kuvamo žumanca sa prah šećerom i kad smo ih dobro skuvali
 ostavimo da se ohladi.U ohlađeno dodamo putera i stavimo na hladno.
II fil: U činiju dublju sipamo mleko i šećer,vanil šećer i kad to provri dodamo
mak ,smanjimo ringlu tj.temperaturu i mešamo da prokuvamo mak kako bi
bila lepa masa za fil.U malo prohlađeno dodamo soka od limuna ili naranče.
Kad se sve ohladilo možemo filovati kolač.
Donja kora je I ispečena kora.Nju namažemo sa polovinom fila od žumanaca,pa onda
nanesemo fil od maka.Poravnamo fil i namažemo sa drugom polovinom žutog fila,pa
onda prekrijemo sa II pečenom korom.Nafilovani kolač prelivamo sa čokoladnom
glazurom.Ostavljamo na hladno.Sutradan sečemo kolač, dobro ohlađen na šnite ili
kocke ,a ukrašavamo po želji.Ja sam ukrasila sa šlagom i bobicama ribizle.

Veoma sočan kolač i za makoljupce idealan.
Poreklo recepta-iz tetka Sekine sveske iz NS








Нема коментара:

Постави коментар