Potrebno:
1 zamrznuto lisnato testo,2 jabuke, 3 breskve,1/2 limunovog soka,2 kašike
pekmeza od kajsija,malo cimeta,2 kašike kristal šećera,1 vanil šećer,2 kašike
prah šećera,
Izrada:
Lisnato testo treba odmrznuti.Jabuke oprati i preseći na pola,pa odstraniti seme
od jabuka.Iseći na tanke polu kolutove jer smo prepolovili jabuke na polovine.Te
polovine koluta preliti sa limunovim sokom i malo vode da ne potamne.Staviti na
ringlu i samo malo da prokuva kako bi se mogle savijati u testu.Brzo skinuti sa ringle
i ocediti.
Breskve takođe oprati preseći na pola i odstraniti košticu.Posle iseći na tanke polu
kolutove pa ih poprskati malo sa limunovim sokom.Njih nisam kuvala jer se one
lakše savijaju.
Kad je testo odmrznuto na brašnom posutoj podlozi razvijemo jedno testo u veliki
paravougaonik ,koji podelimo na šest delova(20x5 cm).
Na jednu dužinu tog testa kašičicom nanesemo malo pekmeza od kajsija,pa stavimo,
jabuk eili breskve,tako da ravni deo polukruga je na polovini trake testa a spoljni deo
polukruga(jabuka sa kožom ili breskva) je izvan testa.Kad smo poslalagali te isečene
delove jabuke ili breskve savijemo testo drugu polovinu i zarolamo sa jedne prema,
drugoj strani.Tako napravimo ružu od testa i jabuka ili bresaka.
Stavljamo u kalupe za proje ili mafine.Odozgo pospemo kristal šećerom, malo cimetom i
stavimo da se peče u vruću rerenu na 180°C 50 minuta.
Kad je pečeno i samo malo prohlađeno pospemo prah šećerom i vanil šećerom.
Služimo tople, a lepe su i kad se ohlade.
Ove ruže sam pravila za Petrovo. Mislila sam, samo ću napraviti od jabuka,ali
htela samda isprobam ove ruže i sa breskvama i nektarinama i mnogo su dobre,
čak su mi lepše.verujem i da su sa kruškama odlične.
Poreklo recepta- hit recept sa net-a
Нема коментара:
Постави коментар