петак, 25. март 2016.

Proja zeljanica







Potrebno:
400g kukuruznog brašna( sa potočare),1 veća veza lišća zelja,250g sitnog sira,
3 jaja,kašičica soli,biber,1/2praška za pecivo ili 1/2 kašičice soda bikarbone,
2 dl mleka,1 dl kisele vode,1 dl ulja

Izrada:
Lišće zelja operemo i očistimo od srednje žile,tako da samo ostanu listovi.Ja sam
 imala desetak listova u vezi.Samo za čas obarimo zelje vrelom slanom vodom i
ostavimo da se ocedi.Kad se ocedilo i prohladilo iseckamo ga nožem i ostavimo
u posebnoj činiji.U činiji u kojoj pravimo proju zeljanicu umutimo najpre jaja ,
dodamo sitni sir,so,biber,ulje i kukuruzno brašno sa praškom za pecivo ili sodom
 bikarbonom.Kad to izmešamo gusto je ,pa dodajemo mleko i mešamo varjačom,
a onda na kraju dodamo kiselu vodu.Ne sme biti previše gusta masa ali ni retka
(znači mnogo gušće nego za palačinke).Tepsiju namažemo masnoćom i pospemo
 brašnom pa sipamo masu .Pečemo u zagrejanoj rerni na 200 °C 45 minuta,a pred
 kraj pojačamo na 220 °C da bi se lepo zapekla i porumenila.

Kad je pečena izvadimo je iz rerne ,neka se malo prohladi i isečemo na kriške,
(pošto sam pravila u okrugloj tepsiji).
Služimo uz jogurt,kefir ili kiselo mleko.

Poreklo recepta- stari recept iz mamine sveske

                                                  Veza zelja

Seckano zelje
                               Jaja,sir,seckano zelje,ulje,so,biber,brašno,mleko,kisela voda








5 коментара: