среда, 23. март 2016.

Male palačinke sa šargarepom


Potrebno:
- Osnovna masa(1/2 l mleka,2 jaja,1/2 kašičice soli,kašičica šećera,na
 vrh noža sode bikarbone,300g brašna,1 dl gazirane vode,malo ulja za
 mazanje tiganja)

-1/3 mase od koje pravimo  obične palačinke,3 kašike raženog brašna,
1 rendana šargarepa na sitno,prstohvat soli,vode po potrebi
Fil:
-za slatke razne vrste džemova i pekmeza
 -za slane-100g sremskog sira,1/2 pavlake i 1/2 ribanog
 svežeg krastavca
Izrada:
Od osnovne mase za palačinke koje radimo obično,odvojiti 1/3 u posebnu
 činiju i dodati raženog brašna,dobro izmešati.izrendati veću šargarepu i dodati
 u tu masu.Ako je gusta doliti još malo vode.Ova masa treba da je gušća od
 osnovne mase za palačnke.
U vrući tiganj sipati sa manjom kutlačom tako da dobijemo tri male palačinke
kod svakog  pečenja.Lako ih je okrenuti na drugu stranu i kad su pečene
 stavljamo ih na poseban tanjir i urolamo u male palačinke.Nakon pečenja
ovih malih palačinki ,možemo nastaviti peći od osnovne mase obične palačinke .
Kad završimo sa pečenjem filujemo svaku palačinku sa filom od sira koji smo
 izmešali sa pavlakom i rendanim krastavcem.Šargarepa im je dala posebnu boju .
A obične sa džemovima i pekmezom po izboru.
Dakle,imamo i slane i slatke.

Ove divne male slane palačinke su ukusne a lepu boju imaju upravo od šargarepe.
Poreklo recepta-iz moje sveske recepata




Levo- palačinke sa šargarepom          desno-obićne




2 коментара:

  1. Ove sa šargarepom su mi posebno interesantne, kako zbog boje, tako i što su sigurno drugačijeg ukusa! ♥

    ОдговориИзбриши