уторак, 4. август 2015.

Mešani džem


Potrebno:1kg jagoda,1 kg višanja,1/2 kg malina,1/2 kg trešanja,1/2kg borovnica,1 kg kajsija,1/2kg kupina,1 kg bresaka,600g šećera(ovo voće sam stavljala u zamrzivač i pre kuvanja to sve izvadim iz zamrzivača u cediljke ili đevđire da se odledi i otopi ).
Izrada:
Odleđeno i oceđeno voće staviti u šerpu za kuvanje,pomešati šećer i staviti na ringlu da kuva uz mešanje varjačom..Kad počne kuvati smanjiti,pa neka polako krčka uz mešanje.Kad se zgusnuo džem i počeo da "pućka"gotov je(oko 45 minuta),sipati u tople tegle koje smo najpre ugrejali na 150 °C.Napunjene tegle vratimo u vruću rernu,isključimo i neka tako stoji do sutradan.
Idući dan zatvarati tegle poklopcima(zatvaračima )koje smo uronili u alkohol ,a pre toga kašičicu alkohola posuti po džemu(korici)koja se uhvatila odozgo.Zatvarače dobro zavrnuti i ostaviti tegle na mračno i hladnije mesto.
Ovaj džem je izuzetnog mirisa i okusa koje daje voće kuvanjem.
Poreklo recepta-iz nanine sveske




Нема коментара:

Постави коментар