Potrebno:
-1/2 kg tankih kora,
-za fil:1/2 kg suvih šljiva bez koštica,250g mlevenih oraha,
-otopljeni puter 125g za posipanje kora
-za sirup:1/2 l vode ,1/2kg šećera,sok od 1 limuna
Za posnu varijantu umesto putera koristimo ulje.
Izrada:
U veću tepsiju stavljati kore.Najpre tepsiju namazati puterom,pa staviti prvu koru
(preklopim je na pola pa bude kao dve kore taman kolika je veličina tepsije).U
jednu činiju stavljamo samlevene orahe,u drugu iseckane suve šljive.
Namažemo malo sa puterom koru,pa ravnomerno stavljamo šaku šljiva,pa odozgo
ravnomerno posipamo šaku oraha.Pa onda na to opet koru presavijenu na pola ,
malo posutu puterom,šljivama i orasima.Tako sve uradimo dok ne potrošimo kore
i fil.Ostavimo samo jednu koru za gornju ili dve ako su baš jako tanke.Gornju koru
premažemo još istopljenim puterom i isečemo pažljivo kocke sa oštrim reckavim
nožem.Stavimo peći u zagrejanu rernu na 200 °C(oko 25 minuta). Kad su kore dobile
lepu boju gotova je baklava.
Dok se baklava peče skuvamo sirup za preliv.Stavimo u jednu dublju šerpu vodu i
šećer i neka kuva da bi se šećer otopio i sirup malo zgusnuo(10 minuta).Kad
skinemo sa ringle dodamo isceđen limun i dobro promešamo ,pa još toplo sa
malom kutlačom zalivamo sve po redu kocke baklave.Ostavimo da se hladi.
Kad se ohladila ,stavljamo foliju i u frižider da se dobro ohladi pa tek onda služimo.
Poreklo recepta-stari recept iz nanine sveske
Нема коментара:
Постави коментар