четвртак, 13. август 2015.

Slatko od šljiva



Potrebno:
-2 kg šljiva(madžarke),1,3 kg šećera,2 dcl vode,1 limun
-krečna voda-250g kreča,4 litra vode(to uradimo prethodni dan i stoji čitavu noć,izmešali smo kreč i hladnu vodu i ostavili preko noći da se secuje kreč i da gore ostane čista krečna voda.)

Izrada:
Šljive oprati,pa preliti vrelom vodom,malo ih prevrtati sa varjačom i odliti vrelu vodu pa posuti hladnom i ocediti.Tako se bolje  skida kožica sa šljiva.Kad smo to uradili stavljamo  šljive u dublju činiji,ja sam uzela najbolje staklenu vatrostalnu i presula šljive sa vodom čistom koja se nalazi na kreču(kreč se secovao) pa samo vodom prelivamo šljive.Tako prelivene šljive stoje 2 sata.Kad je prošlo to vreme uzimamo đevđir i preremo šljive pod mlazom vode.Kasnije možemo šljive staviti u jednu činiju i posuti hladnom vodom da vidimo da li smo dobro isprali.Ako peremo samo u činiji a ne pod mlazom potrebno je promeniti 4-5 voda.Kad smo šljive dobro isprali vadimo koštice(ja koštice vadim malom hvataljkom za led ,a može i jačom pincetom.Kad smo se rešili koštica,ostavimo u đevđir ili cediljku šljive da se dobro ocede.
U posebnoj šerpi kuvamo slatko,tako što najpre sipamo šećer,pa 2 dcl vode i pustimo da kuva uz povremeno mešanje.Kad je šećer prokuvao i vidimo da se malo masa zgusnula(10-tak minuta)dodajemo šljive i kuvamo  sve zajedno  oko 20-tak minuta uz blago mešanje varjačom.Pred kraj dodamo limun nasečen na kolutove(pre toga ga treba ostaviti u vodi sa kašičicom sode bikarbone) kako bi se rešili otrova od prskanja.Sa limunom još treba da provri koji ključ i skidamo sa ringle.Pomalo drmamo celu šerpu da bi openili slatko i skinemo penu sa kašikom.Kad je slatko ostalo čisto stavljamo na šerpu čistu kuhinjsku krpu namočenu u vodu i pokrivamo,zategnemo krajeve i tako neka stoji do sutradan.Sutra u čiste teglice sipamo  slatko i zatvaramo poklopcima(zatvaračima) umočnim u alkohol.Čuvati na tamnom i hladnijem mestu.
Poreklo recepta-recept moje svekrve(ovo slatko je jedno od lepših)

Нема коментара:

Постави коментар