недеља, 9. октобар 2016.

Đak prosjak




Potrebno:
- testo:100g putera,140g šećera,4 jaja,200g brašna T 400 meko,
na vrh noža praška za pecivo,1 vanil šećer,100g(50g rezanih
oraha,50g mlevenog lešnika),šaka suvog grožđa
-preliv:60g čokolade za kuvanje,50g šećera,2 kašike vode,
putera u veličini oraha

Izrada:
Puter sa šećerom i vanil šećerom penasto umutiti mikserom,
dodati žumanca,pa dobro umutiti  i onda brašno sa praškom
za pecivo.Kad smo to umutili ,u posebnoj činiji ulupamo dobro
 belanca i pomešamo sa masom.Mešanje uradimo varjačom.U
to dodamo rezane orahe,mlevene lešnike i suvo grožđe.Promešamo
i sipamo u tepsiju(srednje veličine) koju smo namazali masnoćom
i posuli brašnom.Stavljamo u zagrejanu rernu na 200 °C
pa smanjimo odmah na 180 °C i pečemo 25minuta.
Ostavimo da se ohladi, posle prelijemo čokoladnom glazurom.
Sve sastojke za glazuru stavimo u malu šerpicu i na laganoj 
temperaturi uz stalno mešanje uradimo lepu masu za preliv.
Ohlađen kolač prelijemo ovom glazurom i kad se stegne sečemo
 na trouglove.

Jednostavan starinski kolač.Nije zahtevan i brzo ga napravimo.

Poreklo recepta:starinski recept iz mamnine sveske










Нема коментара:

Постави коментар