Potrebno:
1,4 kg krušaka(manje vodene),1 +1/2 limuna,280g šećera,1 vanil šećer,
1 mala kašičica cimeta,1 Džem fix
Izrada:
Potrebno je oljuštiti kruške ,izrezati na četvrtine i odstraniti semenke pa
tako očišćene staviti u šerpu sa debljim dnom.Možemo čak i malo usitniti kruške.
Posuti šećerom i varjačom mešati na srednjoj temperaturi.Kad su pustile sok ,još
malo neka omekšaju,pa onda dodati limun oguljen,očišćen od semenki i iseckan pa
sve to malo promešati.
Skinuti sa ringle i štapnim mikserom usitniti.Vratiti na ringlu i mešati ,dodati vanil
šećer i cimet pa kuvati dok malo voda iz krušaka ne ukuva.Posebno u jednoj čaši
pripremiti džem fix i dodati masi ,pa još kuvati 15-tak minuta.
Vruće sipati u oprane tegle,zagrejane i zatvoriti poklopcima koje smo uronili
u alkohol,pa okrenuti tegle naopako i staviti u zagrejanu rernu.Tako neka stoje
dest minuta ,posle ih preokrenuti i isključiti rernu pa neka se hlade u rerni
do sutradan.
Ovaj divan pekmez,izuzetnog ukusa ,mirisa predivno je namazati na hleb sa
puterom ili ga upotrebiti za filovanje palačinki.
Poreklo recepta-recept iz tetka Sekine slatke zimnice
Često vidjam divne recepte , kao što je i ovaj tvoj sa rozen jorama. Na žalost ovde ih ne mogu kupiti. Neko mi je poslao recept da ih napravim ali me mrzi. Divna torta!
ОдговориИзбришиDa divna je torta.ja isto ne pravim kore,nego kupim gotove u Zemunu na pijaci!Pozdrav!:)
Избриши