Potrebno:
-okrugli kalup za tortu(26 cm)
-za tamnu koricu:6 jaja,6 kašika šećera,8 kašika mlevenih pečenih lešnika
2 kašike brašna,1/2praška za pecivo,2 kašike ulja
-za žutu koricu:6 jaja,6 kašika šećera,1 vanil šećer,1/2 praška
za pecivo, 1 dl ulja,180g brašna
-za beli fil: 1 l mleka,1 puding od vanile,5 kašika gustina,
250g putera,200g prah šećera,
-za tamni fil:180g mlevenih pečenih lešnika,1 dl mleka,4 rebra čokolade
za kuvanje,2 žumanca,150g putera,150g prah šećera,
-za jafa fil:3 kutije keksa jafa biskvit,3 narandže
-za preliv kora:4 kašike hladnog mleka,1 kašika prah šećera
-3 šlaga,1 kesica malih jafa biskvita za ukras
Izrada:
Kalup za tortu obložimo pek papirom.
Tamna korica:Ulupamo žumanca sa šećerom,dodamo brašno sa
praškom za pecivo,ulje i mlevene lešnike i sve dobro umešamo.
Na kraju u posebnoj činiji ulupamo belanca i dodamo u prvu
masu ,polako ali sad mešajući varjačom.Sipamo u kalup i
pečemo u zagrejanoj rerni na 200 °C,smanjimo nakon 15 minuta
na 150 °C i pečemo još 10 minuta.Probamo čačkalicom da li je
pečeno.Ostavimo na pek papiru da se hladi.
Ponovo kalup obložimo pek papirom i pravimo žutu koricu.Ulupamo,
žumanca sa šećerom,dodamo vanil šećer,prašak za pecivo sa brašnom,
ulje i sve to dobro umutimo pa na kraju dodamo ulupan sneg od
belanaca.pažljivo varjačom izmešamo i pečemo na 200 °C 15 minuta
pa smanjimo na 150 °C i pečemo 10 minuta.
Pečene korice ostavimo da se ohlade,skinemo pek papir i presečemo
svaku koru,kako bi dobili dva dela(ukupno četiri korice).Znači ukupno
četiri korice za filovanje.
Beli fil:U 1 l mleka ukuvamo puding,gustin i kad je kuvano ostavimo da
se ohladi.U ohlađeno dodamo izrađen puter sa prah šećerom.
Tamni fil:Samlevene lešnike kuvamo sa mlekom,dodamo izlomljenu
čokoladu i dva žumancai skuvamo da se sve lepo izmeša.U hladno dodati
puter i prah šećer i izmešati.Oba fila ohladiti do filovanja.
Prirediti sok od narandži(iscediti sve tri narandže u jednu činiju)i jafa keks
pre slaganja umakati u sok od narandže.
Slaganje torte:
Žuta korica-beli fil-tamna korica-beli fil-jafa keks-beli fil-tamna korica-
tamni fil-jafa keks-tamni fil-beli fil-jafa keks-beli fil-žuta korica
Bele korice pre filovanja malo poprskati mlekom hladnim pomešanimsa
prah šećerom.Ulupanim šlagom obložiti nafilovanu tortu ,ukrasiti malim
jafa keksićima i staviti na hladno.
Belog fila ima dosta tako da ga možemo bez brige rasporediti gde treba.
Poreklo recepta-već dugo imam ovaj recept iz mamine sveske
Sad mi je za slavu Sv.Ilija ova torta nekako bila najprikladnija.Veoma je
sočna,aroma narandžeje u čitavoj torti i veoma je izdašna količinski .
Seći tortu dobro rashlađenu.
Нема коментара:
Постави коментар