Potrebno:
3,5 kg prasetine(but ili rebra ili plećka),3 kašike pune masti,so,1 čaša vode
i velika dublja tepsija
Izrada:
Prasetinu dobro posoliti i neka odstoji u soli nekoliko sati ili preko noći.
U dublju tepsiju staviti masnoću,pa onda prasetinu i još malo odozgo po
mesu staviti masnoće.Sipati u tepsiju 1 čašu vode.
Uključiti rernu na 220 °C i staviti da se peče.Smanjiti nakon 1/2 sata na 170 °C i
peći dalje.Povremeno pogledati pečenje,dodati vode još malo ako je isparila i sa
dugačkom kašikom preliti preko pečenja tekućom masnoćom iz tepsije.Pred
kraj pojačati temperaturu ponovo na 220 ° kako bi se stvorila divna korica.Pečem
ukupno oko 3,5 sata.Kad je gotovo ostaviti malo da se prohladi i seći oštrim
nožem na lepe komade.Služiti uz priloge:grašak,boranija,salate.
Ja sam ovaj put pravila prilog mladi grašak sa šargarepom ,sezonska salata i
salata od kiselih paprika.
Poreklo recepta-recept iz sveske moje svekrve(uvek ovako pečem prasetinu u rerni)
E pa da ..mogu samo sa zazubicama da gledam. Ovde gde živim ne daju da se kolju prasići ili telad pa nema ni prasetine ni teletine ( teletinu samo neku uvoznu iz Australije , koju ne volim)
ОдговориИзбришиDraga moja,znam da je želja za ovim kad znaš kakvo je
Избришиmeso velika.Barem da si bliže pa da dođeš na pečenje, po naški rečeno.Pozdrav! :)