петак, 9. март 2018.

Rezine sa makom i rogačem


Potrebno:
 I
testo:
*200g brašna T 400 meko,1 mala kašičica praška za
pecivo,150g margarina,1 kesica vanil šećera,prstohvat soli,
200g sitnog sira
  fil od maka:
*200g mlevenog maka,5 kašika vrelog mleka,100g šećera,
malo naribane korice narandže ili limuna,50g suvog grožđa
II
testo:
200g brašna T 400 meko,1 mala kašičica praška za pecivo,
150g margarina,1 kesica vanil šećera,prstohvat soli,200g
sitnog sira
 fil od rogača:
*200g mlevenog rogača,7 kašika vrelog mleka,80g šećera
*1 umućeno jaje
Preliv:60g šećera,1/2 dl vode
Izrada:
Brašno pomešati sa praškom za pecivo,dodati vanil šećer i so,
Te suve sastojke izmešati pa u to dodati sir i margarin.Rukom
umesiti meko testo na brašnom posutoj podlozi.
Iseći pek papir u veličini (manje tepsije).Na pek papiru razviti
testo i šire od pek papira i sa jedne i druge strane (po 10 cm ).
Na sredinu  staviti fil:Mak preliti sa vrelim mlekom u koje smo
dodali šećer pa dobro izmešamo.U to dodamo korice narandže
 ili limuna i suvog grožđa.
Pošto je na sredini fil,testo sa jedne i druge strane izrezati na
 trake širine 2 cm i prebaciti preko fila sa jedne i druge strane
(poslagati preko fila i premazati umućenim jajetom.)Preneti
kolač u tepsiju sa pek papirom i staviti na pečenje.
Peći u zagrejanoj rerni na 220°C  35 minuta.Kad je kolač
pečen izvaditi iz rerne i malo ohlađen preliti sa šećernim
 sirupom kojeg smo kuvali dok nije dobio gustinu.Ostaviti
da se ohladi.Ohlađen kolač vrlo malo posuti sa prah šećerom
a i ne mora jer ima šećerni preliv.Sečemo ohlađen kolač.
Isto testo i postupak je i sa drugim punjenjem,sa rogačem.

Ja sam pravila u dve iste(manje ) tepsije ovaj kolač,jedan sa makom
 drugi sa rogačem.Veoma je lep  i jedan i drugi,a posebno ga čini
 lepim šećerna glazura odozgo.Testo se lepo mesi i nije teško da
se uradi ovaj kolač .
Poreklo reepta: stari recept  iz mamine sveske(recept sa Podravkine
kesice vanil šećera)



                        





Нема коментара:

Постави коментар