уторак, 13. март 2018.

Reform torta


Potrebno:
*I kora:5 belanaca,120g šećera,120g mlevenih  oraha,
40g rezanih oraha,2 kašike pšeničnog griza
*II kora :5 belanaca,120g šećera,120g mlevenih oraha,
40g rezanih oraha,2 kašike pšeničnog griza
Fil:
*10žumanaca,250g prah šećera,3 štangle crne čokolade,
100g mlečne čokolade,250g putera,
*1 šlag,nekolko polovina jezgri oraha
Izrada:
Ulupati belanca uz postepeno dodavanje šećera.Kad su
dobro ulupana dodajemo izmešane orahe(mlevene,rezane
i griz) i to promešamo varjačom.Sipamo u tepsiju srednje
veličine koju smo obložili pek papirom.Poravnamo masu i
 stavimo peći u zagrejanu rernu 180°C i pečemo 18 min.Na
kraju pečenja probosti čačkalicom koricu i ako ništa ne ostaje
korica je pečena.Izvadimo iz rerne i  sa pek papirom iz tepsije
pa stavimo drugi pek papir i na isti način umutimo kao i za prvu
koricu i isto pečemo.
Kad smo ispekli korice neka se hlade,ne skidamo ihjoš sa pek
 papira.
Fil:
Žumanca izmešamo  sa prah šećerom,varjačom.Čokoladu otopimo
malo na pari.
U dubljoj šerpi uz mešanje varjačom, kuvamo izmešana žumanca
 sa prah šećerom i dodamo otopljenu čokoladu i dalje mešamo i
kuvamo na pari.Kad je masa postala gušća skidamo sa ringle i neka
se ohladi.U ohlađeno dadajemo izrađen puter i masu izmešamo da
je lepo izjednačimo.Ostavimo da se masa ohladi.
Kore režemo po dužini na polovine,tako da dobijemo četiri korice.
Ohlađeni fil podelimo na 4 dela.Na prvu koricu nanosimo 1/4 fila
i tako redom ,korica fil ... i zadnju koricu kad stavimo premažemo
 filom i okolo tortu sa filom.Neka se torta malo ohladi,pa onda
pristupamo ukrašavanju .Sa šlagom ukrasimo tortu okolo a gore
stavlamo polovine oraha koje smo umočili u topljenu belu i tamnu
čokoladu.Ostavimo tortu na hladno mesto do posluženja.

Najbolje je napraviti tortu jedan dan ranije kako bi se korice i fil
lepo stopile.Meni je ovaj recept najlepši jer je mešavina mlevenih i
rezanih oraha.U ovu tortu stavljam i mlečnu čokoladu kako bi bila
kremastija i lepša.
Poreklo recepta:  recept iz baba Smiljine sveske









Нема коментара:

Постави коментар