понедељак, 21. новембар 2016.

Pire od bundeve i krompira sa ćuftama


Potrebno:
-za ćufte:500g mešanog mlevenog mesa(junetina i svinjetina),2 čena 
belog luka,so,biber,1 parče starijeg hleba,1 jaje,1mala kašičica aleve
 paprike,ulje za mazanje
-za pire:400g kuvane bundeve,4-5 kuvanih krompira,so,biber,
-za sos:1/2 l paradajza,1 kašika ulja,2 kašike brašna,,so,biber,1/2
kašičice ljute aleve paprike,2dl vode

Izrada:
Meso pomešamo sa iseckanim belim lukom,dodamo staro parče
hleba namočeno u vodi i iscedimo ga rukom.Dodamo so,biber,jaje
i alevu papriku.Da bi što bolje bilo izrađeno možemo još umutiti
 štapnim mikserom ili običnim.Kad smo sve uradili pravimo manje,
ćufte i ostavljamo da se malo odmore.
Tiganj od teflona ili gril tiganj samo malo namažemo uljem i pečemo
ćufte sa svih strana(okrećemo ih) pa kad su dobile koricu okolo gotove
 su.
Sos pravimo tako da u jednoj plićoj šerpi zagrejemo ulje,ispržimo
 brašno mešajući varjačom i dodajemo po malo paradajz.Kuvamo
na srednjoj temperaturi,dodajemo so , biber,ljutu alevu papriku i malo
vode.Kad se sos malo zgusnuo stavljamo ćufte u sos i kuvamo dalje
 na umerenoj temperaturi dolivajući vodu i pomalo mešajući.Za 25
 minnuta je gotovo ,jer su ćufte već bile pečene.Kad malo omekšaju ,
sve je kuvano.
Pire od bundeve i krompira napravimo pošto smo skuvali bundevu,
 ocedili i krompir takođe,pa umutimo mikserom,posolimo i dodamo
malo putera i bibera.

Glavno jelo je gotovo i možemo da ga serviramo.

Poreklo recepta:  iz mamine sveske recepata

Pire od bundeve i krompira



2 коментара: