Potrebno:
-za testo:300g ječmenog brašna,180g mekog pšeničnog brašna,1 kesica
suvog kvasca,1 kašičica šećera,1 kašika ulja,2 kašičice soli,1 kašika kima,
3,5 dl vode
-za premaz:3 kašike ulja ,3 kašike tople vode
Izrada:
U činiju za mešenje sipamo i jedno i drugo brašno i pomešamo ih.
Dodamo kvasac razmućen u mlakoj vodi,so,šećer,ulje i kim.Umesimo
brzo da dobijemo glatko testo.Napravimo kuglu i stavimo u činiju,
pokrijemo činiju vlažnom krpom i ostavimo da raste 1 sat.
Nakon tog vremena pažljivo premesimo na brašnom posutoj podlozi
i formiramo hleb duguljastog oblika,napravimo nožem poprečne pruge
i stavimo u podmazanu tepsiju.Stavljamo u zagrejanu rernu na 200°C
i pečemo 20 minuta.Izvadimo hleb iz rerne i poprskamo mešavinom
načinjenom od ulja i tople vode,pa vratimo hleb u rernu.Pečemo još
20 minuta.Kad je hleb pečen pokrijemo suvom kuhinjskom krpom da
se hladi.Sečemo kad je malo ohlađen.
Po ovom receptu sam pravila hleb sa raženim brašnom.Ali pošto sam
nabavila ječmeno ,htela sam da vidim kakav je hleb od tog brašna.I mogu
Vam reći da je odličan.
Poreklo recepta:recept iz Bazarovog kuvara
Нема коментара:
Постави коментар