Potrebno
8 kg paprike,2 kg paradajza,4 dl ulja,1 kašike esencije,1 kašika
šećera,2 kašike soli,6 ljutih papričica
Izrada:
Paprike ispeći i staviti u dublji lonac ili šerpu,poklopiti da se potpare,
lakše ih je oljuštiti.Kad ih oljuštimo od kože i semena stavljamo na
cediljku(đevđir) da se dobro ocede do sutradan.Paradajz ispečemo u
dubljoj tepsiji i oljuštimo lako kožu.Ostavimo da se ocedi do sutradan.
Sameljemo sve na mašinu za meso.Upržimo ulje i dodamo najpre
paradajz,mešamo i dodajemo samlevenu papriku.Posolimo,dodamo
šećer i esenciju i mešamo sve dok sok ne uvri i dok masa ne postane
lepa glatka(oko 1 sat).Tegle u koje sipamo ajvar moraju biti vrele
(zagrejane u rerni na 150°C).Napunjene tegle stavljamo u toplu rernu
(sad isključenu) i ostavljamo do sutradan.Poklopce uranjamo u alkohol
i zatvaramo tegle.Ostavljamo na tamno i hladnije mesto.
Godinama pravim pindžur od cepkanih paprika,a ove godine sam nešto
jednostavnije napravila ,a to je ajvar na ovaj domaći način.
Uvek pravim dve vrste ajvara:blagi i ljuti.U ljuti samo dodajem papričice
koje sam ispekla na ulju,oljuštila i pred kraj kuvanja dodala uz mešanje ,
kako bi se izjednačila masa.
Poreklo recepta:stari recept iz mamine sveske
Нема коментара:
Постави коментар