понедељак, 20. јул 2015.

Đuveč



Potrebno:2 veća crna luka,3 krompira,3 veće paprike babure,300g pirinča,6-7 zrelih paradajza,2 bataka i 2 karabataka,1 dcl ulja ili 2 kašike  pune masti,so,biber,3 dcl vode,kašika naseckanog peršunovog lista,kašičica origana
Izrada:
Potrebno je najpre usoliti batake i karabatake,pa neka stoje malo usoljeni.
Crni luk očistiti i iseći na listiće(kolutove) i staviti u veću činiju.Dodati zatim opranu i iseckanu  (komadi srednje veličine) papriku,zatim pirinač oprati i dodati u tu masu.Posoliti i dodati bibera  po želji.Oljuštiti krompir i iseći na tanke kolutiće(skalice) i također dodati ovoj masi pa sve izmešati i još posoliti ako treba.To neka stoji u toj činiji.
Paradajz oprati i iseći na kolutove.Tepsiju veću, namazati masnoćom i poređati na dnu paradajz  pokrivši celu tepsiju.Malo posoliti i pobiberiti paradajz.Nakon toga manje od polovine mase koju smo dobro izmešali,sipati u tepsiju.Na tu masu staviti batake i karabatake i prekriti drugim delom mase da ih pokrijemo.Na to staviti drugi deo sečenog paradajza na kolutove i prekriti sve u tepsiji.Ponovo posoliti i posuti biberom.Odozgo staviti ulje ili mast,zaliti sa vodom.Posuti peršunovim lišćem i origanom.

Staviti peći u rernu na 220 °C (oko 1,5 sat ,ustvari kad je  paradajz malo odozgo smežuran ,smanjimo na 200 °C, pa pokrijemo alu folijom i nastavimo peći.Pred kraj otkriti foliju i zapeći odozgo malo.
Izvaditi iz rerne i ostaviti 10-tak min da stoji pre služenja.
Ovo jelo je idealno za letnje dane.može i bez mesa ,samo se onda pojača mera sa povrćem.
Poreklo recepta-recept iz stare sveske moje svekrve

Нема коментара:

Постави коментар