субота, 14. фебруар 2015.

Medenjaci



Potrebno:2 jaja ,250g meda,250g šećera,2½ dcl mleka, 1½ kafena šolja ulja ,1 kg brašna meko tip 400, ½ kašike sode bikarbone,½ kašike kakaoa,1/2 kašičice cimeta,½ praška za pecivo,6 kašika šećera i nekoliko kašika prah šećera

Izrada:
 Sve ovo promešati varjačom:( 2 žumanca , 250 g meda ,250 g šećera,2½ dcl mleka,1½ šoljica za crnu kafu ulja )u  jednoj većoj šerpi ,u  kojoj će proključati ova masa.Mešati sa varjačom celo vreme dok se zagrejava da žumanca ne budu u grudvicama nego lepo skuvana.Čim proključa skloniti sa vatre i dodati 1 kg brašna/u koje se pomeša soda bikarbona,kakao,prašak za pecivo i malo cimeta.Kad se testo varjačom umutilo,još dok je toplo istresti na dasku posutu brašnom i umesiti  još malo testo.Oklagijom razvaljati testo debljine 0,5 cm i vaditri modlicom medenjake.
Tepsiju obložiti pek papirom i stavljati medenjake  sa manjim razmakom jer se neće  spajati.Peći u zagrejanoj rerni na 200°C  dok ne pobele/ja ih pečem oko 12 min./
Dok se peku,mikserom izraditi 2 belanca sa 6 kašika šećera,nekoliko kapi limunovog soka i dobro natući ovu masu.Čim je prva tepsija gotova,stavljati peći drugu.Dok se peče,sa malom četkicom nanositi šećerni šaum na svaki medenjak dok je još topao jer se lepo i brzo suši.Kasnije kad se ispeče i kad se osuši šaum  nekoliko kašika prah šećera staviti u malu cediljku i posuti po medenjacima.
Toliko su dobri i lepo mekani da jedino(osim onih novogodišnjih ukrasnih) ove pravim bez obzira na puno recepata koje imam(meni izađe oko 100 kom.)
Poreklo recepta-iz sveske tetka Mare iz Vukovara/ona pravi duplu meru od ove moje/

Нема коментара:

Постави коментар