петак, 27. фебруар 2015.

Pečena štuka





Potrebno :1 štuka 2 kg,1,5dcl ulja,so,isečena slanina na kockice za špikovanje,2 kašike milerama,kašičica limunovog soka,kašika peršunovog lista,obarene 2 šoljice za crnu kafu pirinča i graška

Izrada:Očišćenu štuku potrebno je posoliti.Posle možemo oštrim nožem zaseći na leđima 7-8 puta širine 2 cm ,dubine 1 cm,dovoljno toliko da nožem uguramo komadiće slanine u te proreze.To činimo zbog toga što je štuka suva riba i lepše se peče.Kad smo to napravili prelijemo uljem i stavimo peći zajedno sa ikrom oko štuke.Peći na 200°C oko 40 minuta.Pred kraj možemo dodati obaren pirinač sa graškom  i zapeći još 10 min.Kod serviranja možemo samu štuku preliti sa malo milerama,isečen peršunov list i malo soka od limuna.
Uvek je bolje uzeti veću štuku,zbog toga što njene kosti kad se ispeče, prosto izvire kao rašlje i lako ih je ukloniti od mesa.Meni je ova riba omiljena jer ima lepo belo meso i nije masno.
Poreklo recepta-recept iz mamine sveske

Нема коментара:

Постави коментар