четвртак, 08. децембар 2016.

Štrudla sa cimetom i pekmezom


Potrebno:
-za testo:500g brašna,20g svežeg kvasca,3dl mleka,2 dl vode,
1 kašika šećera,1 kašika masti ili 2 kašike ulja.1 jaje,1 žumance,
2 prstohvata soli ,brašna za posipanje
Fil:
I  4-5 kašika kiselkastog pekmeza (od kajsija,višanja i sl.)
II 3 kašike masti,5 kašika šećera,1 kašika cimeta
-prah šećer za posipanje
Izrada:
U 1,5 dl mlakog mleka staviti kvasac,dodati šećer i ostaviti blizu
toplog da naraste.
U činiju u kojoj ćemo mesiti sipamo pola brašna .Napravimo
udubljenje i ulupamo jaje,žumance,mast varjačom pa dodamo
kvasac sa mlekom koji je nadošao.Varjačom sve mutimo ,dodamo
dva prstohvata soli i ostalo mleko,pa mlaku vodu i po malo brašna
i mutimo varjačom.Kad smo malo umutili da se dobije penasta masa,
dodajemo po malo brašna na dasku za mešenje i mesimo rukom.Treba
biti meko umešeno testo.Ostavimo ga 40 minuta na toplo da naraste.
Nakon toga na brašnom posutu dasku za mešenje stavljamo naraslo
testo,deleći ga na 2 dela.Prvi deo na brašnom posutoj podlozi razvijemo
oklagijom i namžemo pekmezom čitavu površinu,pa uvijemo u rolat
štrudlu i stavljamo u tepsiju namazanu samo masnoćom.
Drugi deo razvijemo na brašnom posutoj podlozi i namažemo sa masti,
pospemo kristal šećerom i onda ravnomerno sa cimetom.Uvijemo i ovo u
rolat štrudlu i stavimo u namazanu tepsiju.Ostavimo da raste u tepsiji
1/2 sata i stavimo peći u rernu.Uključimo rernu na 190 °C i pečemo 
30 minuta ,pa smanjimo na 160 °C i pečemo 25 minuta.Ako je štrudla 
dobila boju odozgo stavimo alu foliju da ne potamni previše i tako je do
kraja pečemo.Kad je pečena izvadimo iz rerne i malo da se ohladi i iz
tepsije,pa kad se malo ohladi sečemo i posipamo prah šećerom.

Ovo je divna mirisna štrudla,koja podseća na detinjstvo ,koju su nam
bake pravile najčešće ,kad nije bilo dovoljno oraha ili maka.
Poreklo recepta:starinski recept iz bakine sveske













2 коментара: