Dobrodosli na moj blog!

Dragi čitaoci i prijatelji mog bloga Ringlica recepti! Na početku da vas sve pozdravim i upoznam sa sadržajem i idejom mog bloga. Odavno sam imala ovu ideju i prikupljam recepte dugo, ali tek sad sam u mogućnosti da ostvarim. Polako ću početi da objavljujem stare recepte iz moje sveske recepata kao i iz starih svesaka moje bake, mame, tetke, rođaka, ujne, svekrve, komšinica, prijateljica, itd., kao i recepata koji su mi se svideli i koje sam isprobala, ali uz navod autora recepta. Volela bih da mi se javite s komentarom o receptu, vaše mišljenje, predlog kao i da pošaljete neki vaš recept koji će biti interesantan da se isproba i objavi. Sve vas pozdravljam i hvala unapred :)

петак, 23. децембар 2016.

Pogačice sa čvarcima


Potrebno:
600g brašna T 400 meko,2/3 sveže kockice kvasca,2,5 dl mleka,
0,5 dl vode, 1,5 kašičica soli,1 kašičica šećera,1 kašika masti,pola
kašičice mlevenog bibera,1 jaje,na vrh noža praška za pecivo
-fil:250g mlevenih čvaraka(samleveni na mašinu za mlevenje mesa)
-za premaz:1 jaje
Izrada:
U l dl mlakog mleka izmrvimo dve trećine kockice svežeg kvasca,dodamo
kašičicu šećera i stavimo gde je toplo da nadođe kvasac.
U posebnoj činiji u kojoj mesimo brašno pomešamo sa soli,biberom dok je još
suvo.
Kad je kvasac nadošao u brašnu napravimo udubljenje i sipamo ga,dodajemo
 mast,jaje,ostatak mleka i vodu pa varjačom umutimo.Kad smo dobro umutili
dodajemo brašna i izradimo rukama testo da bude umereno meko.Formiramo
jufku i ostavimo na brašnom posutoj dasci da se malo odmori(15 minuta).
Ubrzo zatim još malo mesimo i izradimo testo i ostavimo da naraste na toplom
da se udvostruči.
Nakon toga na brašnom posutoj podlozi razvijemo oklagijom testo što tanje
možemo i namažemo filom od samlevenih čvaraka.Previjemo kao za salenjake
 i ostavimo da se odmara 15 min..Nakon toga ponovo razvijemo oklagijom testo
i savijemo isto kao prvi put i ostavimo opet 15 minuta da odmara.Treći put
razvijemo testo oklagijom i vadimo modlom ili čašom okrugle pogačice.
Stavljamo na pek papir u veću tepsiju i premazujemo izrađenim jajetom.
Stavljamo peći u zagrejanu rernu na 200°C i pečemo dalje na 180°C 20-25 min.
Pogačice moraju dobiti lepu tamniju zlatnu boju.Kad su gotove vadimo ih
iz rerne i tepsije i ostavimo da se malo ohlade.Najlepše su uz kiselo mleko i
jogurt.
Poreklo recepta:iz mamine sveske







Нема коментара:

Постави коментар